










گردشگری وآشنایی با نقاط دیدنی ایران و جهان
بلوردکان _ لنگرود
یکی از جاذبه های طبیعی اطراف املش روستای بلوردکان می باشد که از توابع دهستان لات لیل، بخش اتاقور شهرستان لنگرود بوده و در ۱۲ کیلومتری جنوب غربی شهر املش واقع شده است.بلوردکان دارای طبیعتی جنگلی و با چشم اندازی غیر قابل وصف بوده و رودخانه زیبایی هم از دل آن عبور می کند.اگر مسیر روستای بلوردکان را ادامه دهید به مناطق جنگلی و ییلاقی، میرسید. در تمام این مسیر، جاده آسفالت است و به مرتع هلودشت منتهی میشود. منطقه جنگلی محور بلوردکان به هلودشت از جنگل های ممرز و توسکا، آمیخته با درختان فندق روستایی، باغات پراکنده چای و فندق پوشیده شده است.سفر به بلوردکان زیبا و رؤیایی فرصتی تکرارنشدنی برای زیستن در بهشتی سرسبز و معطر و زمینی خواهد بود. بر این پهنۀ وسیع که سراسرش را درختان پربرگ و تنومند و بلندقامت فراگرفتهاند آوای آواز پرندگان جنگلی میپیچد و عطر خاک بارانخورده تمام فضا را پر میکند. هر طرف که چشم بگردد و نگاه بیندازد جلوهای ناب از طبیعتی منحصر به فرد و زنده را خواهد دید.
طبیعت سرسبز سَرمَرغ _ خرم آباد
روستای سر مرغ در استان لرستان و در فاصله ۱۵ کیلومتری شهرستان خرم آباد واقع شده است.این روستا سراسر پوشیده شده از جنگلهای بلوط و نهرهای جاری است. در اینجا عطر پونه وحشی پراکنده شده در هوا، هر آدمی را از خود بی خود می کند.با قدم زدن در این روستا می توان دشت زیبای گهواره را نظاره گر بود که در تمام مسیر آن شکوفه های صورتی بادام کوهی روییده است.دشت های سرسبز با پوشش گیاهی منحصر به فرد، درختان گلابی و زالزالک وحشی، سیاه چادر های عشایر کوچ کننده و گله های آنها، زیبایی منحصر به فردی به این روستا و محیط پیرامون آن بخشیده است.قرارگرفتن در دامنه سفید کوه، تنگِ هرور، تنگِ گهواره و وجود منطقه حفاظت شده کلدر، سفر به سوی این روستا را جذاب تر می کند. شرایط آب و هوایی خنکی بر منطقه حاکم بوده که علت آن نزدیکی به سفید کوه است.کوهی که پس از بارندگی و شکل گرفتن یک مه غلیظ و پراکنده شدن با باد بهاری، صخره های باران شسته آن نمایان می شود و چشم را می نوازد.
روستای نوا
بر دامنههای رشته کوه البرز و در نزدیکی قله باشکوه دماوند، دهکدهای زیبا و پر از طراوت آرام گرفته است.نوا روستایی است با آب و هوای سبک و پاک کوهستانی؛ پر است از چشمه سارهایی که از دل آنها آبی زلال و خنک جاریست.تنفس هوا در آزو دره و روستای نوا و تماشای هیبت تمام قد دماوند، چنان فرح بخش است که گویی پا از زمین بیرون گذاشته و نسیم بهشتی را استشمام میکنید.روستای نوا که از توابع لاریجان است، در ۸۵ کیلومتری آمل قرار دارد و با تهران حدود ۲ ساعت و نیم فاصله دارد. این روستا با زیبایی کم نظیر و با آسمان صاف و لاجوردیاش، یکی از پنجاه رصدگاه برتر در ایران محسوب می شود
طبیعت زیبای کنگ مشهد
حتما تو برنامه سفرهای یه روزتون به اطراف مشهد یه سر به روستای زیبای کنگ بزنین، چون علاوه بر بازدید از روستای تاریخی و پلکانی کنگ میتونید از رودخونه و طبیعت پایین روستا هم لذت ببرین. برای رفتن به روستای کنگ تا طرقبهرو که بلدین،بعد از اون از میدون بعثت طرقبه که گذشتین به میدان شهدا میرسین که باید از سمت راست به سمت جاده نغندر تغییر مسیر بدین تا به روستای کنگ برسین.
روستای مارشک؛ طبیعتی بکر و ناشناخته
روستای مارشک؛ طبیعتی بکر و ناشناخته
روستای مارِشک که در ٧۵کیلومتری شمال غربی مشهد و ارتفاع ١٧٧٠ متری از سطح دریا قرار گرفته است.وضعیت آب و هوایی این روستا به دلیل قرار گرفتن در دل رشته کوه های هزار مسجد بسیار مطبوع و دلچسب می باشد. وجود باغ های سرسبز و شاداب از ویژگی های بارز روستا است که در نگاه اول جلب توجه می کند .از محصولات آن در فصول مختلف می توان به سیب ، زرد آلو ، هلو ، خیار ، گردو و ... اشاره کرد.
روستای ماسوله در بخش سردارجنگل، جنوب شهرستان و شهر فومن قرارگرفته و از توابع استان گیلان است. روستای پلهکانی بسیار زیبائیست در دل جنگلهای استان گیلان. در این دهکده سقف خانهها، حیاط خانههای طبقه بالاتر است. این روستا بیش از 5-6 طبقه مسکونی دارد و بازار ده هم بخشی از 3 طبقه را به خود اختصاص داده است.
برای دسترسی به این دهکده چند راه وجود دارد.
دشت هویج یکی از زیباترین جاذبههای روستای افجه است که در ارتفاع ۲ هزار و ۴۰۰ متری از سطح دریا و در بالادست مرکز روستا، ناحیه گلندوک و لواسان قرار دارد. روایتهای تاریخی مختلف حکایت از آن دارند که در روزگار گذشته بخش وسیعی از زمینهای این دشت به کاشت هویج اختصاص داشته اما امروز اثری از این مزارع به چشم نمیخورد.
اگرچه کشاورزان محلی محصولات زیادی دردل این مزارع کاشتهاند. مثل سایر روستاهای لواسان بیش از بقیه خودنمایی میکنند. برای رسیدن به دشت هویج ۲ مسیر پیش روی ما قرار دارد؛ اولی یک جاده آسفالته ۵ کیلومتری است که با عبور از جاده لشگرک ما را به لواسان و درنهایت افجه و دشت هویج میرساند.
راه دوم نیز ۸ کیلومتر مسافت دارد و به طرف شمال شرقی میرود. به دلیل کوهستانی بودن جاده رسیدن به دشت هویج در تابستان حدود یک ساعت و نیم و در زمستان به بیش از ۲ ساعت زمان نیاز دارد که ممکن است در فصل سرما گردشگران را با دردسرهایی روبرو کند. اغلب مسافرانی که به دشت هویج سفر میکنند گشتی در مزارع و باغهای آن زده و چند ساعتی را با طبیعت بکر این منطقه سپری میکنند.
روستای هرانده در ۱۲۰ کیلومتری شرق تهران و ۱۲ کیلومتری جنوب غربی فیروزکوه قرار دارد. روستایی با جاذبههای گردشگری فراوان مثل غارهای متعدد و رودخانههای پرآب و درههای زیبا و مردمی خونگرم… دشت بورنیک، مزارع منطقه و رودخانه نمرود نیز از دیگر دیدنیهای روستای هرانده هستند. روستای هرانده از طریق جاده دماوند – فیروز کوه نرسیده به روستای نمرود قابل دسترسی است.
روستای ییلاقی کنگ از توابع بخش طرقبه شهرستان مشهد در 19 کیلومتری غرب طرقبه و 29 کیلومتری مشهد، ماسوله ای است متعلق به قبل از اسلام.
روستای کوهستانی کنگ در دامنه جنوبی رشته کوههای بینالود با آب و هوایی کوهستانی در ارتفاع 1700 متری از سطح دریا واقع شده است.
کنگ یکی از روستاهای زیبا و ییلاقی دهستان شاندیز است که به شکل پلکانی در دامنه کوه بینالود با قدمتی مربوط به پیش از اسلام استقرار یافته است.
طبیعت روستای بدرانلو
دهستان بدرانلو از توابع بخش مركزي شهرستان بجنورد استان خراسان شمالي ،از شمال و غرب با شهرستان مانه و سملقان ، ازشرق با مركز استان ( بجنورد ) و دهستان باباامان بخش مركزي بجنورد ،از جنوب نيز با دهستان آلاداغ اين بخش هم مرز است ، دهستان داراي بيش از ۴۲روستا و آبادي ، حدود ۵۱۰۰خانوار سكنه و حدود ۲۱۰۰۰نفر جمعيت است ، عمده محصول اين دهستان غلات و انگور كلاهداري است وميتوان از آن بعنوان مركز توليد انگور كلاهداري نام برد .
دشت هویج یکی از زیباترین جاذبههای روستای افجه
دشت هویج یکی از زیباترین جاذبههای روستای افجه است که در ارتفاع ۲ هزار و ۴۰۰ متری از سطح دریا و در بالادست مرکز روستا، ناحیه گلندوک و لواسان قرار دارد. روایتهای تاریخی مختلف حکایت از آن دارند که در روزگار گذشته بخش وسیعی از زمینهای این دشت به کاشت هویج اختصاص داشته اما امروز اثری از این مزارع به چشم نمیخورد.
اگرچه کشاورزان محلی محصولات زیادی دردل این مزارع کاشتهاند. مثل سایر روستاهای لواسان بیش از بقیه خودنمایی میکنند. برای رسیدن به دشت هویج ۲ مسیر پیش روی ما قرار دارد؛ اولی یک جاده آسفالته ۵ کیلومتری است که با عبور از جاده لشگرک ما را به لواسان و درنهایت افجه و دشت هویج میرساند.
راه دوم نیز ۸ کیلومتر مسافت دارد و به طرف شمال شرقی میرود. به دلیل کوهستانی بودن جاده رسیدن به دشت هویج در تابستان حدود یک ساعت و نیم و در زمستان به بیش از ۲ ساعت زمان نیاز دارد که ممکن است در فصل سرما گردشگران را با دردسرهایی روبرو کند. اغلب مسافرانی که به دشت هویج سفر میکنند گشتی در مزارع و باغهای آن زده و چند ساعتی را با طبیعت بکر این منطقه سپری میکنند.
این روزها، سرمای هوا موقعیت خوبی برای سفر به اردبیل فراهم نمی کند اما اگر از همین حالا دنبال یک مقصد دنج و آرام برای سفر نوروزی تان می گردید، می توانید به روستای کزج در اردبیل فکر کنید. روستایی از توابع فیروزآباد خلخال که یکی از توریستی ترین نقاط استان اردبیل به حساب می آید.
کزج در 15 کیلومتری شمالغربی هشجین قرار دارد. این روستا با بافت سنتی، معماری خاص و موقعیت کوهپایه ای اش، چشم انداز زیبایی برای گردشگران به وجود آورده است.
روستای دشه در حدود 10 کیلومتری شهرستان پاوه در شمال غربی استان کرمانشاه قرار دارد. این روستا که از توابع بخش مرکزی شهرستان پاوه است، حدود ۲۰۰۰ نفر جمعیت دارد.
جنگل تپهول مشرف بر این روستا است و از قله بروژ چشمانداز سرسبزی بر این روستا نمایان است.آب آشامیدنی این روستا از چشمه سرتاویران تامین میشود. تعدادی از اهالی دامدار و عده کمی هم باغدارمیباشند.
یک روستای کوهستانی با آب و هوایی خنک و مناظری که تا چشم کار می کند جنگل و سرسبزی است و صدای شرشر چشمه و آبشار. دلتان هوای سفر به چنین منطقه دنجی را کرده؟ پس یک بلیط به مقصد کرمانشاه و شهرستان پاوه بگیرید و سراغ روستای دشه بروید.
روستای دشه (Deshah) در حدود 10 کیلومتری شهرستان پاوه در شمال غربی استان کرمانشاه قرار دارد. روستایی با 2هزار نفر جمعیت که اگر پایتان به آن برسد، پیش از هر چیز جنگلهای سبز تپهول را می بینید که رو به روی روستا قد علم کرده و مشرف بر این روستا هستند.
روستای مریان در شهرستان زیبای تالش قرار دارد.
روستای تاریخی مریان در شهرستان تالش و در 143 کیلومتری رشت قرار دارد. این روستا از سمت جنوب به مناطق جنگلی میرسد و میتوانید در کنار دیدن روستای مریان از مناظر زیبای جنگل هم لذت ببرید.
یکی از دیدنیهای تاریخی روستا گورستان باستانی آن است که کهنترین گورستان پیش از تاریخ ایرانی و سندی است بر اینکه از گذشتههای دور مردمی در این منطقه زندگی میکردهاند. گورها دخمههای چند طبقه و سنگچین شده هستند و بنابر روایتی مردگان این گورستان با وسایل زندگی خود در گورها دفن شدهاند.
روستای آستمال از توابع شهرستان ورزقان
آستمال یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش خاروانا شهرستان ورزقان واقع شدهاست. این روستا قدمتی چند هزار ساله دارد و به قوم آس آن برمیگردد و سکونت در این مکان به هزارۀ اول قبل از میلاد باز میگردد، این روستا بین کوههای بلند و حریم جنگلی ورزقان قرار گرفته، مردم این روستا از طریق دامداری و کشاورزی امرار معاش میکنند.
سیرچ یکى از چهار آبادى بزرگ بخش شهداد است که در ناحیهٔ خوش آب و هواى کوهستانى بر سر راه شهداد – کرمان قرار گرفته است. فاصلهٔ آن تا شهر کرمان ۸۰ کیلومتر و تا مرکز بخش شهداد ۲۵ کیلومتر است. سیرچ از قدیم محل ییلاق بخش گرمسیرى و کویرى شهداد و آبادىهاى تابعهٔ آن بوده و بهارستان نام داشت. ییلاق مذکور در ارتفاع ۱۵۵۰ مترى در درهٔ رودى به همین نام قرار دارد و جمعیت آن در تابستان به علت موقعیت تفرجگاهى به بیش از ده هزار نفر مىرسد. سیرچ چشماندازى زیبا، پوشیده از تودههاى انبوه درختان دارد. در مرکز سیرچ چندین درخت کهنسال سرو و چنار نیز وجود دارد.
این آبادى مانند مناطق شمالى کشور پوشیده از درخت است. هوایى مرطوب و خنک دارد و بر روى ارتفاعات قرار گرفته و زیبایى آن مشابه مناظر سوئیس و با همان سرسبزى و فراز و فرودهاست. در قسمت مرطوب سیرچ به علت آبهاى فراوان جارى تعدادى از باغها به باتلاق تبدیل شدهاند. در این منطقه انواع درختان صنوبر، انگور، انجیر، گیلاس و آلبالو در دامنهٔ کوهسارها لابهلاى سنگلاخ کاشته شده است و چون زمین مسطح کم دارد، کشت مزارع جو و گندم کم یافت مىشود، اما از زمینهاى محدود و آب فراوان، براى احداث باغ استفاده شده است. این منطقه یکى از قطبهاى اصلى جهانگردى استان محسوب مىشود.
يكي از جلوههاي تماشايي استان گلستان، همچون ساير نواحي شمالي ايران، وجود روستاهاي زيبا بويژه در دل جنگلهاي آن است.گذرازاين روستاهاوبازديدازآداب ورسوم آنان وتوقف دركنارمردم باصفا و مهربان آنها، خاطرهاي فراموش ناشدني براي هرعلاقهمندبه سفروتفرج فراهم ميآورد. ازجمله اين روستاها ميتوان به ناحيه روستايي آشوراده اشاره كرد. آشوراده از جمله نقاط ديدني و تماشايي استان گلستان و از توابع شهرستان بندرتركمن است كه دربيست و پنج كيلومتري مركز استان يعني شهر گرگان واقع شده است.آشوراده به شكل جزيره است و آب و هواي معتدل مرطوب دارد. زبان مردم اين جزيره فارسي و تركي است. همه مردم مسلمان و پيرو مذهب شيعه يا سني هستند. اين جزيره زيستگاه مناسبي براي انواع جانوران است وهمواره يكي ازجزيرههاي ديدني وتوريستپذيراستانگلستان محسوب شود. تماشاي صيدماهيان خاوري،اسكله،تأسيسات بندرتركمن سواحل جزيره آشوراده از جاذبههاي اين ناحيه به شمار ميآيد.
![]() |
كمتر روستایی را در ایران و به ویژه استانهای غربی میتوان پیدا كرد كه فاقد آثار تاریخی و باستانی باشند. استان كرمانشاه یکی از این استان هاست که از نظر وجود آثار باستانی و ارزشمند از استانهای بسیار غنی ایران محسوب میشود و شهرت و آوازه بیستون و طاق بستان آن، مرزها را درنوردیده و در سطح جهان شناخته شده است.
سفر > گردشگری - ساری- بتول سلطانی:
یکی از روستاهایی که به خاطر ویژگیهای منحصربهفرد جغرافیایی، اقلیمی و فرهنگی از ظرفیتها و جاذبههای طبیعی فراوانی برخوردار است و بهعنوان منطقه نمونه گردشگری در استان مازندران معرفی شده است روستای بالاده در بخش چهاردانگه ساری است.
روستایی منحصر به فرد در جنوب ایران
چمدرواهی روستایی کوچک با جاذبههای گردشگری فوقالعاده است که همهساله بویژه در ایام نوروز میزبان خیل عظیم گردشگران داخلی و خارجی است.
به گزارش سه نسل، روستای چمدرواهی از زیباترین و منحصر بهفردترین روستاهای گردشگری کشور است که همهساله در ایام نوروز تعداد زیادی از هموطنان عزیزمان برای گذراندن تعطیلات به این منطقه زیبا و خوش آب و هوا سفر میکنند.
روستای گردشگری چمدرواهی دارای بیشترین تعداد نخیلات در منطقه است و باغات مرکبات و رودخانه زیبایی که از پاییندست روستا عبور میکند بر زیباییهای این روستا افزوده است.
روستای کندلوس در منطقه کجور نوشهر بدون شک این روستا از زیباترین مناطقی است که تا به حال و در همه عمرتان دیده اید. روستای 4 هزار سالهای که همه زیبایی هایش را جایی میان درههای البرز مرکزی در جنوب دریای خزر و میان کوهها پنهان کرده است و خودش را تنها به کسانی نشان میدهد که به سراغش میروند.
روستایی که فرهنگسرا و موزه مردم شناسی دارد و اهالی میگویند هرگز دزد نداشته است. روستایی که عدهای میگویند گذرگاه رستم قهرمان شاهنامه فردوسی بوده است. در خانهها حتی در 9 ماه از سال که خالی ازسکنه است باز است. مردم این روستا در مهمان نوازی شهرهاند و جمعیت روستا در ماههای گرم سال بیشتر از ماههای سرد سال است.
خانههای قدیمی با نمایی از چوب، سقفهای چوبی، پنجرههای کوچک زیبا، دیوارهای کاه گلی و کوچههای سنگ فرش شده، چشمههای آب معدنی و نهرهای جاری نمای روستای کندلوس را میسازند.
موزه مردم شناسی این روستا دارای آثار ارزشمندی است که آن را از سایر موزههای کشور مسثتنی میسازد. این مجموعه برای زنده نگاه داشتن فرهنگ، هنر و سنتهای زیبای مردم کجور تاسیس شده است.
دهکده توریستی کندلوس در منطقه كجور مازندران تمدنهای بسیاری را در دورهای مختلف تاریخی به خود دیده است. در این دهکده آثاری از تمدن قبل از میلاد، تمدن ایران قبل از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام دیده شده است.زنان کندلوسی جاجیم، جوراب، دستكش و بلوز پشمی میبافند، گندم آسیاب میکنند، سبزی خوردن میکارند، شیر گاوها را میدوشند و هیزم میشکنند.
برای رسیدن به موزه دهکده باید از میان كوچههای باریك و سنگفرش روستا بگذرید.
البته در این مسیر حتما زمانی را صرف دیدن خانههای منحصر به فرد و سرشار از خاطره و تاریخ این روستا میکنید.
اگر به کندلوس سفر کردید حتما به موزه گیاهان دارویی این روستای ارزشمند سر بزنید. مجموعه کشاورزی که به کار كشت، تولید و بسته بندی گیاهان اصلی دارویی، معطر و روغنهای گیاهی مشغول است.اهمیت این مجموعه جدا از این موارد به دلیل کاشت گیاه ژنتیکهای ارزشمند درآن است.مردم روستای کندلوس، به زبان مازندرانی ( کجوری)حرف میزنند.
«کمال الملک» در سفری که به همراه ناصر الدین شاه به این روستا داشته است، تابلویی از این دهکده نقاشی کرده است که در حال حاضر در" کاخ موزه صاحبقرانیه " قرار دارد.برای رسیدن به این روستا از مسیر کندوان حرکت کنید، این مسیر در کیلومتر 25 جاده چالوس به کرج بعد از عبور از دوراهی کجور و طی کردن مسافتی در حدود 35 کیلومتر به دهکده کندلوس میرسد.
۷ كیلومتر بعد از مرزن آباد به دوراهی كجور میرسید، در این راه فرعی بعد از طی کردن حدود ۴۲كیلومتر مسیر كوهستانی به روستای كندلوس میرسید.
شاید در همان نظر نخست، عمق مشکلات اهالی این روستا را دریابید. روستاییان پاژ در سالهای دورتر آنقدر کملطفی دیدهاند که دیگر به هیچکس اعتماد ندارند و حوصلهای برایشان نمانده که جواب یکخبرنگار را بدهند.
شعر فردوسی خانهاش را نازیبا کرد
بر بلندای تپهای در این روستا خانهای قرار دارد که به گفته اهالی و برخی از کارشناسان خانه فردوسی است. این خانه قدیمی (حتی اگر بهواقع خانه فردوسی نباشد) بهلحاظ قدمت میتواند محلی برای جذب گردشگر و رونق روستا باشد، ولی حالا چیزی جز یکخرابه که اغلب محل بازی بچهها میشود، نیست. دیوار خانه پرشده است از دلنوشتههای افراد و شاید در آیندهای نزدیک کل دیوارها فرو بریزد. جالب اینجاست که حتی برخی از افراد، با اقدام ناآگاهانه خود، روی قسمتهایی از این خانه ابیاتی از اشعار حماسی فردوسی را نوشتهاند.
اینجا خانه فردوسی نیست
در حالی که اغلب گردشگران این خانه را بهعنوان خانه فردوسی میشناسند اما سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان خراسانرضوی میگوید که این خانه، خانه فردوسی نیست. مجتبی رجایی، رئیس اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان رضوی در این ارتباط به خبرنگار ما میگوید: «براساس منابع موجود نخستین نویسندهای که از پاژ نام و نشانی بهدست داده نظامی عروضی سمرقندی بوده است. در متن وی آمده است: «استاد ابوالقاسم فردوسی از دهقانان توس بود. از دیهی که دیه را پاژ خوانند و از ناحیت طبران است؛ بزرگ است و از وی هزار مرد بیرون آید.
فردوسی در آن دیه، شوکتی تمام داشت.» در اواخر اردیبهشت سال 89 نخستین برنامه گمانهزنی باستانشناسی بهمنظور بازشناسایی علمی این روستای قدیمی توسط دفتر حفظ و احیای محوطههای تاریخی معاونت میراث فرهنگی استان انجام شد که منجر به شناسایی قلعهای بزرگ به ابعاد تقریبی 45 در 65متر و ارتفاع 12متر در میانه روستای کنونی پاژ شد. براساس اسناد موجود، بنیاد این قلعه در سدههای نخستین اسلامی بوده و اواخر دوره قاجار نیز چندین خانه روی بقایای تاریخی آن ساخته شده است. از جمله این خانهها یکباب منزلی است که در سمت شرق قلعه و بلندتر از دیگر ساختمانهاست. بنابر اظهار نظر معتمدین محل، خانه مذکور حدود 90سال پیش به دستور کدخدای روستای پاژ بهنام کریمالله اسدی توسط یکاستادکار از مشهد ساخته شده است؛ یکاتاق 3 در با ابعاد تقریبی 3 در 5متر و با دیوارهای خشتی و گلی و گچ اندود که بهعنوان تنها فضای نشیمن خانه هنوز باقیمانده است.
در سالهای اخیر برخی از اهالی روستای پاژ بهخاطر جلب نظر بازدیدکنندگان از این روستا این خانه را منزل شخصی حکیم ابوالقاسم فردوسی معرفی کردهاند، اما تمام شواهد موجود از جمله طرح و مصالح بهکار رفته و همچنین پژوهشهای باستانشناسان بیانگر این است که خانه مذکور کمتر از 100سال قدمت دارد. با وجود این، معاونت میراث فرهنگی با توجه به معماری سنتی در ساخت این خانه و همچنین در راستای توجه به روستای تاریخی و گردشگری پاژ مراتب مستندسازی، مرمت و بازسازی خانه را در سالجاری در دست اجرا دارد.»
شهرک یا باغ شاهنامه؟
اوایل سال 88 خبرهایی در رابطه با جزئیات طرح ساخت شهرک شاهنامه در روستای پاژ اعلام شد. این طرح بهمنظور احیای روستا و تبدیل آن به شهرکی با امکانات مناسب برای جذب گردشگر اعلام شده بود. در این طرح راهاندازی فرهنگسرای فردوسی شامل موزه، کتابخانه تخصصی، تالار سخنرانی، دانشگاه فرهنگ و تمدن اسلامی ایرانی، شهر شاهنامه، دهکده نمونه پاژ و کلینیک تخصصی، مجتمع آکادمیک ورزشی و ایجاد کارگاههای صنایعدستی و هنرهای دستی در آرامگاه و زادگاه فردوسی بهتصویب رسید. همچنین در آن به موقعیت جغرافیایی و توپوگرافیک زادگاه فردوسی در ارتباط با آرامگاه وی (شهر توس) پرداخته شده و بههمراه حرم مطهر امام هشتم شیعیان، امام رضا(ع) بهعنوان 3ضلع مثلث فرهنگی خراسان رضوی بزرگ یاد شده بود ولی گویا جای خودش را به باغ شاهنامه داد.
باغ شاهنامه در سالروز آغاز هزاره دوم سرایش شاهنامه، 26اردیبهشت سال90 افتتاح شد. این مجموعه در فضایی به مساحت ۳ هکتار و در بلوار توس مشهد احداث شده و شامل بخشهای موزهای، نگارخانه، نمایشگاه محیطی اقوام مختلف ایرانی، نمایشگاه سنگ، فضای اجرای نمایش، نقالی و شاهنامهخوانی و سالن اجتماعات است.
روستایی با گاز لولهکشیشده
در رابطه با وضعیت خانه فردوسی جواد آرینمنش، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی به همشهری میگوید: حفظ آثار تاریخی و کهن کشور جزو وظایف ذاتی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری است. با وجود این، مجلس نیز در رابطه با حفظ و مرمت این خانه بارها تذکرات لازم را داده و اقدامات موردنیاز را گوشزد کرده است. وی با اشاره به سابقه این روستای کهن که به قرن 4هجریقمری بازمیگردد ادامه میدهد: روستای پاژ با 4هکتار بافت مسکونی و درمجموع با 800هکتار وسعت میتواند جزو آثار تاریخی محسوب شود و سازمان میراث فرهنگی باید نهتنها از خانه فردوسی بلکه از کل روستا همانگونه که از آرامگاه فردوسی در توس محافظت میکند، حراست کند. وی با بیان اینکه مجلس مکررا در مورد حفظ آثار و بناهای تاریخی مانند بناهای روستای پاژ، تذکر داده است، خاطرنشان کرد: در جسلهای که حدود 4سال پیش تشکیل شد و همچنین در دیدار رهبر معظم انقلاب اسلامی از روستای پاژ، تاکید شد که دولت باید توجه خاصی به این منطقه داشته باشد.
مجموعههای تاریخی ارگ سریزد، چاپارخانه، دروازه شهر فرافر، پای نخل، پای برج، آبانبارها و پاکنه، با عناصر و فضاهای گوناگون معماری، تنها گوشهای از قابلیتهای تاریخی و بصری است که در دل روستای سریزد قرار دارد که این روزها با حضور بخش خصوصی محیطی مناسب برای تفریح و گردشگری شده است؛ محیطهایی شامل پیستموتورسواری در کویر، کالسکهسواری، شترسواری، رصد ستارگان در کویر، سایت بادبادکها، دهکده نجوم، نگهداری و بازدید از بناهای تاریخی، احداث رستوران و مهمانسرا و... که میتواند گردشگران زیادی را به سمت خود بکشاند. اما احداث این مراکز آن طور که باید معرفی نشده است تا گردشگران داخلی و خارجی به این روستا سفر کنند.
براساس گزارش خبرنگار ما اماکن و بناهای تاریخی این روستا از سوی سازمان میراث فرهنگی در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته است تا با سرمایهگذاری مناسب، صنعت گردشگری در این منطقه فعالتر شود.
گلهمندی از مصوبه جدید مجلس
دکتر سریزدی بهعنوان سرمایهدار این روستا میگوید: ارگ جدید سریزد در مساحتی تقریبی 300هکتاری در دستور کار بخش خصوصی قرار گرفت و مطالعات مقدماتی احداث این مجموعه نزدیک به 400میلیون تومان هزینه دربرداشت که متأسفانه نمایندگان مجلس قانونی تصویب کردهاند که اراضی دولتی را دولت نمیتواند واگذار کند؛ به همین دلیل پروژه ارگ جدید سریزد روی زمین مانده است.
وی میافزاید: طرحهایی که در ارگ جدید سریزد پیشبینی شده شامل نخستین شهرک صنعتی صنایع دستی در کشور، احداث 7هتل کویری مانند هتل ماه، ستاره، خورشید و...، باغ در شکل و شمایلهای مختلف، آموزش پرواز در آسمان کویر و مراکز پرورش شتر است.
سریزدی خاطرنشان میکند: احداث فرودگاه یکی دیگر از برنامههای سرمایهگذاری در این منطقه است که کارهای مطالعاتی آن انجام شده اما متأسفانه نمایندگان مجلس با این قانونی که اعلام کردهاند، از این طرح بهنوعی جلوگیری بهعمل آوردهاند. درصورتی که پروژه ارگ جدید سریزد به اجرا برسد نزدیک به 2هزار و 400 فرصت شغلی بهطور مستقیم و غیرمستقیم در این منطقه ایجاد میشود که 40درصد این اشتغال در شهرک صنعتی صنایع دستی خواهد بود.
بادگیر یزد به نام امارات
این سرمایهدار میگوید: کشور امارات این روزها بادگیر یزد را نیز به نام خود زده و هتل بادگیرها احداث کرده است و مسئولان ما به جای اینکه اقدامی انجام دهند، مانع از حضور سرمایهگذاران در بخش صنعت گردشگری میشوند. وی در خصوص اینکه چرا روستای سریزد را برای سرمایهگذاری انتخاب کردهاید، میگوید: روستای سریزد با توجه به بناهای گوناگون تاریخیای که دارد در سفر اول هیات دولت به استان یزد بهعنوان منطقه نمونه گردشگری استان یزد مصوب شد؛ به همین دلیل آن زمان ما در این منطقه شروع بهکار کردیم و سازمان میراث فرهنگی کشور نیز اقدامات خوبی را در اختیار ما قرار داد و تاکنون نزدیک به 4میلیارد و 500 میلیون تومان در این روستا هزینه شده است.
ثبت در گینس
سریزدی تصریح میکند: در این روستا ابنیه زیادی از دوران ساسانیان، سلجوقیان، صفویه و قاجاریه وجود دارد و به همین دلیل در تلاش هستیم 2بنای مهم روستای سریزد را که در دنیا مثل آن موجود نیست در کتاب گینس به ثبت برسانیم. این ابنیه شامل قدیمیترین صندوق امنات بانکی کشور و دنیا و همچنین قدیمیترین هتل خشتی جهان به نام کاروانسرای سلجوقیان است.
وی اختصاص ندادن وام بانکی و اعتبارات لازم برای مرمت و احیای اماکن تاریخی را که بخش خصوصی اداره میکند از دیگر مشکلات فعالیت بخش خصوصی در عرصه گردشگری میداند و میگوید: مسئولان برای کشاورزی آن هم در استان یزد که البته با کمبود آب مواجه است وام پرداخت میکنند اما نسبت به صنعت گردشگری که درآمد بسیار خوبی دارد، بیتوجه هستند.
وی در خصوص اینکه تابلوی روستای سریزد ابتدای جاده یزد- کرمان کنده شده است، میگوید: متأسفانه اداره راه تابلویی برای معرفی این منطقه گردشگری نصب نمیکند، به همین دلیل خودمان تصمیم گرفتیم تابلویی را ابتدای جاده نصب کنیم اما اداره راه میگوید این تابلو در حریم جاده قرار دارد و باید برداشته شود.
روستای لاسیب یکی از روستاهای زیبای کویری است که در ۲۴کیلومتری اردستان در استان اصفهان و بر سر راه اردستان به اصفهان قرار دارد.
لاسیب با بافت قدیمی و قدمتی بسیار، از روستاهای تاریخی ایران بهشمار میآید. جالب اینکه قدیمیترین آسیاب آبی استان اصفهان نیز با قدمتی هزارساله در این روستا قرار دارد.
قدمت لاسیب به گفته افراد ساکن بسیار طولانی بوده و همچنین به نوشته کتاب اردستاننامه حتی به پیش از وجود شهر اردستان برمیگردد. نام روستای لاسیب از 2بخش تشکیل شده است. بخش اول (لا) به معنای قرار گرفتن در بین چیزی است که در اینجا به قرارگرفتن بین 2 دره اشاره دارد و بخش دوم (سیب) هم اقتباس از میوه معروف و فراوان این روستاست.
اما آنچه این روستا را به مکانی برای رصد ستارگان تبدیل کرده، ارتفاع زیاد آن از سطح دریاست؛ بهعبارتی در این روستا نقاطی وجود دارند که شبها در تاریکی مطلق فرو میروند و باتوجه به ارتفاعشان از سطح دریا، به مکانی مناسب برای رصد ستارگان تبدیل میشوند.
آثار تاریخی و مناظر دیدنی
این روستا بهگونهای میان کوهها قرارگرفته که باغها و زمینهای زراعی روستا در 2دامنه میانی واقع شدهاند. همچنین میان دامنه کوهها از یکطرف خانههای مسکونی و از طرف دیگر اماکن مقدس از جمله آستان مقدس امامزاده سرالدین(ع) فرزند امام موسی کاظم(ع) و برادر امام رضا (ع) قرار دارند.
از آثار تاریخی روستای لاسیب میتوان به آسیاب آبی، مسجد روستا، امامزادهای با سبک معماری قدیمی و کهن، قلعه روستا که ابتدای روستا واقع شده ولی بهعلت گذشت زمان هماکنون فقط پایههای آن باقی مانده و همچنین تونلهای زیرزمینی اشاره کرد. تونلهای زیرزمینی این روستا در عصرهای گذشته به این جهت حفر شده بودند که ساکنان برای درامان بودن از دست دشمنان و غارتگران بتوانند از دهانه ورودی آن- ابتدای روستا- داخل و از دهانه دیگر آن که در انتهای روستا بود خارج شوند.
محصولات
از محصولات باغهای این روستا میتوان به توت، انگور، آلوچه، زردآلو، قیسی، گردو، بادام و میوه اصلی این روستا که نام این روستا هم از آن اقتباس شده، یعنی سیب اشاره کرد. آب روستای لاسیب از قناتی که سرچشمه آن در کوههای اطراف آن است، تامین میشود و آبیاری مزارع و باغات در این روستا به روش سنتی، یعنی انتقال آب از قنات به استخر ذخیره آب و از استخر به جویها و باغات صورت میگیرد.
در سالهای گذشته جمعیت این روستا در حدود ۵۰ خانوار بود اما در چند سال اخیر بهعلت وجود مشکلات بیشمار، جمعیت این روستا بسیار کم و در حدود ۲۰خانوار شده است که اغلب سالمند هستند.
میلان سابقا روستای مستقلی از توابع شهرستان اسکو بود، اما اکنون جزو محلات شمالی اسکو به حساب میآید.
اسکو از آبادترین بخشهای پنجگانه حومه تبریز است. اسکو از شمال به تبریز، از جنوب به آذرشهر، از غرب به دهستان ممقان و ایلخچی و ساحل شرقی دریاچه ارومیه و از شرق به روستاهای حومه تبریز محدود میشود.
روستای میلان برخلاف دیگر روستاهای ایران که با مهاجرت ساکنان به شهرها مواجه شدهاند، دچار مهاجرت نشده و حتی بر جمعیت آن افزوده شده است.
ساخت و ساز فراوانی در بافتهای آن صورت گرفته است و حتی آپارتمانهای چندین طبقه در این روستای به چشم میخورد.
منبع درآمد اصلی روستائیان در گذشته غالباً باغداری بوده است، باغات فراوان با درختان گردو، فندق، بادام، زردآلو و سیب.
ولی اواسط دهه 70 به علت تغییر شرایط آب و هوایی و غالبا سرما زدن درختان، باغداری رو به افول رفته و دیگر منبع درآمد برای اهالی محسوب نمیشود.
معروفترین بنای تاریخی این روستا حمام قدیمی میلان است که قدمت آن به دوره صفویه میرسد. از دیگر بناهای این روستا میتوان از مسجد جامع آن نام برد که در دهه 70 بازسازی شده است.
همچنین در نزدیکی روستای میلان آبشار بسیار زیبایی وجود دارد.
داماش از شمال به روستای صیقلده خورگام و از جنوب به زمینها و مراتع روستاهای گزنه چاک و قوشه لانه خورگام و همچنین از شرق به اراضی جنگلی و مراتع و از غرب به جنگل شینه چاک و مراتع لاباربن محدود میشود.
این روستای زیبا و منحصر به فرد در دامنه رشته کوههای البرز میهمان ماندگار ارتفاعات و بلندیهاست و نزد اهالی به عنوان سرزمین چشمههای گوارا و سر سبز محسوب میشود. داماش از روستاهای بسیار مرتفع استان گیلان است، به طوریکه حدود 1800 متر از سطح دریا بلندتر است.
این روستا با طبیعت زیبا و منحصر به فرد خود و همچنین با گونههای گیاهی متنوع و کمیاب مثل گل نادر سوسن چلچراغ از اهمیت خاصی در بین گردشگران برخوردار است.
روستای روشناوند در 25 کیلومتری شمال شرقی شهرستان گناباد قرار دارد
این روستا در دهستان پسکلوت بخش مرکزی شهرستان گناباد واقع شده و بعد از بیلند پرجمعیتترین روستای شهرستان گناباد است.
روشناوند از شرق به روستای بیمرغ، از شمال شرق به روستای نوده پشنگ، از شمال به روستای بند ازبک و از شمال غرب به روستای خیر آباد، از غرب به جاه اسیایی گناباد- تربت حیدریه و همچنین به روستای تاریخی عمرانی و از جنوب به روستای حاجی آباد محدود است.
در روستای روشناوند رونق خوبی دارد محصولات کشاورزی روستای روشناوند عبارتند از: گندم، جو، پسته، زعفران، تره بار و...