جالب ترین رستوران جهان؛ درست کردن کباب به کمک آتشفشان!! + عکس

به نظر شما چه چیزی می تواند جالب تر از درست کردن کباب برروی یک آتش طبیعی باشد؟ البته آتش و حرارتی که از درون زمین می آید!!
رستوران ای دیابلو جایی است که سرآشپزها غذای خود را به کمک گرمای تولید شده توسط یک دهانه آتشفشان تهیه می کنند!

 

 

این رستوران در یک جزیره در کشور اسپانیا قرار گرفته است. البته این این آتشفشان جزء آتشفشان های فعال نیست و فقط مانند سوراخی است که از آن حرارت خارج می شود و خطری ندارد.

 

در سال ۱۹۷۰ فردی به نام سزار انریکه تصمیم به ایجاد این رستوران گرفت و به کمک ادوار کاکرز و عیسی سوتو  کارهای ابتدایی را برای ساخت رستوران آغاز کردند.


 

برای بازدید از این رستوران و گردش در اطراف آن و سه وعده غذا شما باید مبغلی در حدود ۵۰ یورو پرداخت کنید.

  •  
  •  
      •  

رو به جنگل و یا رو به دریا؟ این سوالی است که معمولا در هتل ها از مسافران پرسیده می شود. این که آنان در طول اقامت شان ترجیح می دهند صبح را با تماشای کدام منظره شروع کنند و یا از پنجره اتاق شان، نظاره گر کدام بخش از شهر باشند، سوالاتی است که چه در اداره یک هتل و چه در مراحل طراحی و ساخت آن مهم و ضروری هستند.

اما دبی شهری است که در منطقه ای گرم و خشک واقع شده و فاقد جنگل است، و از طرف دیگر بسیاری از هتل هایش هم رو به دریا است. پس برای جذب مسافران باید چه ایده های جدیدی را به مرحله اجرا بگذارد؟ نظرتان در مورد هتلی که ۶۱ متر زیر سطح دریا باشد، و تماشای طبیعت دریا را در ابتدای صبح برای مسافرانش امکان پذیر کند چیست؟

مدیر عامل شرکت سرمایه گذار این پروژه معتقد است که: «ساخت هتلی این چنین، موجب توسعه و ایجاد شاخه ها و فرصت های جدید در زمینه صنعت گردشگری خواهد شد و هم چنین از علاقه شرکت اش به ایجاد مرکزی بین المللی با برنامه هایی در خصوص دنیای زیر دریا و حفاظت و توسعه آن خبر داده است.»


dubai-underwater-hotel-narenji2.jpg

dubai-underwater-hotel-narenji3.jpg

این هتل در رو و زیر آب از صفحات مدوری ساخته شده است که به آن ظاهری همچون کشتی فضایی جنگ ستارگان را می دهد. یک دیسک بر روی آب قرار گرفته و دیگری ۲۱ طبقه پایین تر در زیر آب دریا است. در خصوص امنیت این هتل هم نباید چندان نگران باشد. طراحان آن می گویند این بنا بر روی سه پای تنومند و محکم خواهد ایستاد که در کف اقیانوس ثابت شده اند. بخش بالایی هتل هم روی آب به این پایه ها متصل است. این راه حل تکنیکی، تضمین می کند که این هتل دریایی حتی در مقابل سونامی های عظیم و قدرتمند هم دوام آورده و مقاومت کند.

حالا به لطف تکنولوژی یک شرکت سویسی و سرمایه گذاری شرکت BIG Invest می توان امیدوار بود که این پروژه جاه طلبانه در آب های خلیج فارس ساخته شود. البته هنوز خبری از زمان شروع و پایان و همچنین هزینه و مدت زمان لازم برای ساخت این هتل در دست نیست.


dubai-underwater-hotel-narenji4.jpg

dubai-underwater-hotel-narenji5.jpg



ازمیر پرشتاب ترین شهر از نظر رشد و توسعه در ترکیه است. ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه مي باشد. این شهر دومین بندر بعد از استانبول در ترکیه است. 

تاریخچه ازمیر

اين شهر در اصل در هزاره سوم قبل از ميلاد در محلي كه امروزه بايراكلي (Bayraklı) نام دارد تاسيس شد و در آن زمان با شهر تروي يا تروا ، كه داراي پيشرفته ترين فرهنگ در آناتولي غربي است ، مشترك بود. در حدود سال 1500 قبل از ميلاد ، اين شهر تحت نفوذ قلمروي هيتي ها در آناتولي مركزي در آمد.در هزاره اول قبل از ميلاد ، اين شهر سيميرنا (Smyrna) ناميده مي شد و در رده مهمترين شهرهاي اتحاديه ايونين ايها قرار داشت. در طول اين دوره ، يكي از برجسته ترين نكات اين شهر اين بود كه هومر تاريخدان و نويسنده يوناني در آنجا سكونت داشت. فتح اين شهر توسط ليديا ايها ، در حدود 600 قبل ازميلاد، اين دوره را به پايان رساند.



در سرتاسر دوره حكومت ليديا ايها و متعاقب آن فارسها در قرن ششم قبل از ميلاد ، ازمير در حد محلي كه كمي كوچكتر از يك روستا بود، باقي ماند. در قرن چهارم قبل از ميلاد و در دوره سلطنت اسكندر مقدوني ، شهر جديدي بر دامنه هاي كاديفه كاله (Kadifekale) احداث شد. دوره روميها در ازمير كه در قرن اول قبل از ميلاد آغاز شد، دومين عصر بزرگ اين شهر بود. بدنبال آن در قرن چهارم ميلادي امپراطوري روم شرقي بر اين شهر سلطه داشت و تا زمان پيروزي سلجوقي ها در قرن 11 ميلادي ادامه پيدا كرد. در 1415 ميلادي اين شهر، تحت حكومت سلطان محمد چلبي ، به بخشي از قلمرو عثماني ها تبديل شد.

 

اقتصاد ازمیر


ازمیر پرشتاب ترین شهر از نظر رشد و توسعه در ترکیه است. ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه مي باشد. این شهر دومین بندر بعد از استانبول در ترکیه است. به همین دلیل ازمیر یکی از قطب های بزرگ تجاری و حمل و نقل در کشور ترکیه محسوب مي شود.




ساختار ازمیر

این شهر که در زبان ترکي ازمیر زیبا نام دارد، بر فراز یک خلیج بلند و باریک واقع شده که توسط کشتی ها و قایق های تفریحی ، شیاردار شده است. آب و هوای آن معتدل است و در تابستان، نسیم مداوم و روح بخش دریا ، گرمای خورشید را متعادل می کند. ، این شهرکه در پشت پیاده روهای آراسته شده با نخل و خیابانهایی که خط ساحلی را دنبال می کنند ، از دامنه های کوههای اطراف با شیبهای پلکانی افقی به آرامی بالا میرود. ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه بوده و بندر آن فقط در رده دوم نسبت به استانبول قرار دارد. ازمیر که در تمام طول سال یک شهر بین المللی و سرزنده است، در مدت جشنواره بین المللی هنر و نمایشگاه بین المللی ، بازدید کنندگان زیادی دارد.

 

بسیاری ازمير را به قصد خرید انتخاب می کنند به ویژه خرید پوشاک و البسه با پارچه های ترک که یکی از بهترین دوخت ها را در دنیا دارند.

فروشگاه ها و حمل و نقل  ازمیر

 

فروشگاه های ازمیر

بسیاری ازمير را به قصد خرید انتخاب می کنند به ویژه خرید پوشاک و البسه با پارچه های ترک که یکی از بهترین دوخت ها را در دنیا دارند. از این رو باید گفت ازمير گزینه خوبی برای خرید است. ازمير با دارا بودن مراکز خرید زیاد محبوبیت میان همه علاقه مندان به خرید در اين منطقه را دارد. یکی از مراکر خرید منطقه آلسانژاك (Alsancak) است. این منطقه شامل فروشگاه های پوشاک زنانه ، مردانه ، بچه گانه ، انواع اسباب بازی ، عینک و وسائل الکترونیک و اصولاً هرچه که شما بخوهید را در این فروشگاه ها خواهید یافت مانند ماركهايي نظير بنتون ، مانگو ، دیزل ، زارا ، مادركيير ، ري پلي و تامی هيلفيگر.
مركز خريد ديگر اسكله كوناك (Konak) است كه در نزديكي برج ساعت واقع شده و شامل فروشگاه ها ، رستوران ها و سينما مي باشد همچنين ماركهاي معروف و لوازم آرايش را مي توانيد در اين منطقه بيابيد.



مرکز خرید بالكووا (Balcova) مركز خريد ديگري است که شما می توانید در فروشگاه هاي آن لوازم آرایشی ، جواهرات ، لباس هاي مارك دار مانند مارکس و اسپنسر ، بنتون ، لوی و كافه هايي مانند استارباکس را بيابيد همچنين اين مركز خريد منطقه سرگرمی بچه ها را دارا مي باشد.



مركز خريد كارفور (Carrefour) كه يك هايپرماركت است نيز در اين شهر وجود دارد.
و بسياري از مركز خريد ديگر مانند كيپا (Kipa) ، بارنووا (Bornova) و اي جي اي (EGE) در شهر ازمير واقع شده اند.

 


 

حمل و نقل عمومی ازمیر

فرودگاه بين المللي عدنان مندرس ازمير كه در 18 كيلومتري جنوب غربي اين شهر واقع شده است يكي از بزرگترين فرودگاههاي كشور تركيه محسوب مي شود.
حمل و نقل عمومي در اين شهر مبتني بر تاكسي اختصاصي، تاكسيهاي ون اشتراكي ، اتوبوس و مترو مي باشد.
تاكسيهاي اين شهر تماما به رنگ زرد بوده و محاسبه نرخ كرايه با استفاده از تاكسي متر انجام مي گيرد. با اين وجود كرايه تاكسي در اين شهر نسبتا گران مي باشد. نرخ اوليه تاكسي متر در بدو ورود به وسيله در حدود 2 دلار مي باشد و پس از طي يك مسير 10 كيلومتري در حدود 20 الي 30 دلار با توجه به وضعيت ترافيك مي بايست پرداخت نمود. اين تاكسيها فقط به صورت اختصاصي اقدام به سوار نمودن مسافر مي نمايند.

 



تاكسيهاي ديگر تاكسيهاي ون هستند كه در شهر ازمیر به نام دل موش ناميده ميشوند و ظرفيت 10 سرنشين را دارا بوده و به صورت اشتراكي مورد استفاده مسافران قرار مي گيرند. اين تاكسيها در خطوط مشخصي حركت مي نمايند و كرايه آنها ثابت بوده و براي هر نفر در 1.5 لير جديد (در حدود 1 دلار) مي باشد. اين خودروها در طي مسير خود داراي ايستگاه نمي باشند و بنابه در خواست مسافر توقف مي نمايند.


اتوبوسهاي شهر ازمیر سرويس نسبتا منظمي را در سطح اين شهر به مسافران عرضه مي نمايند. اتوبوسهاي اين شهر متعلق به بخش خصوصي مي باشند اما كرايه همه اتوبوسها يكسان و برابر با 1 دلار (1.5 لير) است.

مترو وسيله ديگري است كه در شهر ازمير براي تردد در داخل شهر مي توانيد از آن استفاده نماييد.

سیاری ایرانی ها استانبول را به قصد خرید انتخاب می کنند به ویژه خرید پوشاک و البسه با پارچه های ترک که یکی از بهترین دوخت ها را در دنیا دارند.

مراکز خرید استانبول

 

 

مراکز خرید استانبول


بسیاری ایرانی ها استانبول را به قصد خرید انتخاب می کنند به ویژه خرید پوشاک و البسه با پارچه های ترک که یکی از بهترین دوخت ها را در دنیا دارند. از این رو باید گفت استانبول گزینه خوبی برای خرید است. استانبول با دارا بودن مراکز خرید زیاد محبوبیت میان همه علاقه مندان به خرید در دنیا دارد. یکی از مراکر خرید مرکز خرید آکمرکز است. این مرکز خرید شامل فروشگاه های پوشاک زنانه مردانه بچه گانه انواع اسباب بازی عینک و وسائل الکترونیک و اصولاً هرچه که شما بخوهید را در این فروشگاه خواهید یافت. یکی از بازارهای خوب استانبول جهت خرید بازاری سقف دار است به نام بازار کاپالی چارشی. در این بازار بیش از چهار هزار مغازه و بوتیک وجود دارد. کوچه فراشان و فرش فروشان ، کوچه زرگرها کوچه پارچه فروش ها و بخش های مختلف که خرید در استانبول را متنوع می کند. بر اساس نظر کارشناسان بازار کاپالی چارشی یکی از مراکز مهم خرید در شهر استانبول است. جالب است بدانید یکی از سوغاتی های ترکیه که به همه نقاط دنیا صادر می شود قلیان است. قلیان که در کشورهای اروپایی به شیشه معروف است از ترکیه به صورت سوغاتی و یا به گونه های مختلف صادر می شود. هنرهای دستی ، قالیچه ، ظروف سرامیکی برنجی و بسیاری دیگر از این دست از جمله خرید استانبول را شامل می شود. در قسمت غربی این بازار که همان دربدستان قدیمی است انواع اشیاء عتیقه نیز به فروش می رسد. خرید استانبول بازار دیگری به نام می سر چارشی نیز در استانبول می باشد. این بازار به طور تخصصی به فروش و ادویه جات می پردازد. فضای این بازار پر است از ادویه جات مختلف كه بوي آنها به مشام می رسد. در بازار هنرهای استانبول همانند مدرسه محمد افندی که در قرن هجدهم بنا شده و یا مدرسه جعفر آقا که مربوط به قرن شانزدهم است نیز شما می توانید از صنایع دستی هنرمندان بزرگ بهره گیرید.

اما شاید مهمترین خرید استانبول پارچه و پوشاک و البسه است. برای خرید پوشاک و پارچه بهترین نقطه خیابان استقلال ، خیابان جمهوریت و خیابان روملی است. خیابان استقلال از جمله معروف ترین خیابان های شهر استانبول است که یک سر آن به میدان تقسیم یا تکسیم می رسد. آخرین دست آوردهای صنعت پوشاک و کیف و کفش به چشم می خورد. مرکز خرید آتاکوی گالریا در منطقه آتاکوی آک مرکز و مرکز خرید کاروسل در منطقه کیرکوی را نیز نباید از قلم بیاندازید. اما خرید در استانبول به اینجا ختم نمی شود. مراکز خرید از جمله پاساژ اطلس ، مرکز خرید کاپیتول در بخش آسیایی استانبول ، خیابان بغداد و خیابان بهاریه نیز برای خرید حائز اهمیت هستند. بازار صحاف ها که ترک ها با آن صحالفلار و چنیار آلتی در منطقه بیازیت از جمله مراکز خرید دیگر است. بازار هرهر مرکز خرید مبلمان و دکوراسیون خانه است. از بازارهای دیگر می توان به بازار روز کوچه چوکورجوما در منطقه جهانگیر کوچه بوبوک حمام در منطقه اسکودار نام برد

استانبول همیشه مرکز زندگی اقتصادی کشور بوده‌است که این به خاطر موقعیت اتصالی بین‌المللی راه‌های مرزی زمینی و دریایی می‌باشد. آن تقریباً ۲۰ درصد از کار صنعتی ترکیه

تاریخچه و اقتصاد استانبول

 

 

اقتصاد استانبول

استانبول همیشه مرکز زندگی اقتصادی کشور بوده‌است که این به خاطر موقعیت اتصالی بین‌المللی راه‌های مرزی زمینی و دریایی می‌باشد. آن تقریباً ۲۰ درصد از کار صنعتی ترکیه و ۳۸ درصد از فضای کاری صنعتی ترکیه را شامل می‌شود. بعلاوه ۵۵ درصد از تولیدات شهر ترکیه از تجارت و دادوستد و ۴۵ درصد از دادوستد کشور از عمده فروشی و ۲/۲۱ درصد تولیدات ترکیه از فرآورده‌های انبوه ملی بدست می‌آید. ۴۰ درصد از مالیات‌های جمع آوری شده در ترکیه و ۵/۲۷ درصد از محصولات ملی ترکیه‌است. تا سال ۱۹۸۰، تولید ناخالص ملی استانبول بطور میانگین در یک سال ۵ درصد رشد داشته‌است.
امروزه استانبول مرکز صنعتی ترکیه است. بسیاری از نقشه ها و طرح های تولیدی اصلی در شهر متمرکز شده است. استانبول و ایالات اطراف آن کتان، میوه، روغن زیتون، ابریشم و تنباکو تولید می‌کنند. فرآورده‌های غذایی، تولید منسوجات، محصولات روغنی، مواد لاستیکی و فلزی، چرم، مواد شیمیایی، الکترونیکی، شیشه ای، ماشینی، کاغذ و محصولات کاغذی از تولیدات صنعتی مهم شهر می‌باشند.
چشم انداز اصلی دیگر از اقتصاد استانبول گردشگری و جهانگردی است. هزاران هتل و صنعت‌های دیگر مرتبط با جهانگردی در استانبول وجود دارد که به گردشگران و بازدیدکنندگان به طور حرفه‌ای خدمت می‌کنند.


 

 


 

تاریخچه استانبول

این شهر در ابتدا با نام بیزانتیوم شناخته می‌شد در سال ۱۹۶ میلادی سپتیموس سوِروس امپراطور روم با حمله به بیزانتیوم آن را اشغال کرد و رومیان زیادی به این شهر مهاجرت کردند.تلاش امپراطور برای نامیدن این شهر به نام فرزندش آگوستا آنتونینا موفق نبود و مردم تا زمان تغییر نام شهر به شهر کنستانتین (قسطنطنیه) ، نام رم جدید (Nova Roma) را برای آن بکار می‌بردند. از سال ۱۹۳۰ رسما استانبول نامیده شد.نام استانبول که تا قبل از فتح آن به دست ترکان به رواج داشت، برگرفته از نام ایستیم پولی که در زبان یونانی به معنی شهر یا مرکز شهر می‌باشد، است. در سال ۱۷۷۰ میلادی سلطان مصطفی سوم با ضرب سکه‌هایی که روی آن نام استانبول نقش بسته بود ، به این نام رسمیت بخشید و جایگزین قسطنطنیه شد. در دوره جمهوریت و از روز ۲۸ مارس سال ۱۹۳۰ اداره پست ترکیه از تمامی کشورهای جهان خواست تا از نام استانبول در مکاتبات خود استفاده نمایند.


فرودگاه بين المللي آنكارا در 35 كيلومتري شمال اين شهر واقع شده است كه شما مي توانيد با قطار به اين فرودگاه رفت و آمد كنيد.

مراکز خرید و حمل و نقل عمومی  آنکارا

 

 

مراکز خرید آنکارا

بازدید کنندگان از این شهر معمولا مایل هستند از فروشگاه های قدیمی در چیکریکچیلار یوکوشو نزدیک به اولوس دیدن کنند. خیابان مسگران يا باکیرجیلار چارشیسی محبوبیت خاصی دارد و بسیاری از اشیای جالب قدیمی و جدید را ،علاوه بر اشیای مسی، می توان در اینجا یافت، مانند جواهرات، فرش، لباس، عتیقه جات و کارهای سوزن دوزی شده و غيره.
با رفتن به بالای تپه به سمت دروازه ارگ، می توانید مغازه های جالب بسیاری را ببینید که ادویه جات، میوه های خشک شده، آجیل و هر نوع محصول دیگری را می فروشند.
اینجا مجموعه ای است بزرگ و بسیار تازه. مراکز خرید مدرن بیشتر در کیزیلای و در خیابان تونالی هیلمی واقع در چانکایا یافت می شوند. این منطقه شامل بازار مدرن کاروم و همچنین برج آتاکوله در چان کایا می باشد. از بالای آتاکوله در ارتفاع 125 متری، منظره با شکوهی بر فراز تمام شهر وجود دارد. رستوران چرخانی نیز وجود دارد که در آن می توان به شکل آسوده تری از کل چشم انداز لذت برد. گالریا در اومیت کوی ، مرکز بیل کنت ، آرمادا در سوگوت اوزو ، میگروس آك کپرو و کارفور در باتی كنت سایر فرصتها برای یک خرید مدرن هستند.

 


 

 

حمل و نقل عمومی آنکارا

فرودگاه بين المللي آنكارا در 35 كيلومتري شمال اين شهر واقع شده است كه شما مي توانيد با قطار به اين فرودگاه رفت و آمد كنيد.
حمل و نقل عمومي در اين شهر مبتني بر تاكسي اختصاصي ، اتوبوس و مترو مي باشد.
متر وسيله اي است كه شما مي توانيد با آن به اكثر نقاط شهر سريعا سفر كنيد.
وسيله ديگر اتوبوس بوده و شما مي توانيد از استگاه هاي اتوبوس براي رسيدن به مركز شهر استفاده نموده و از ايستگاه اصلي به تمام مراكز ديدني كه در 5 كيلومتري جنوب غربي شهر قرار گرفته سفر كنيد.
وسيله ديگر تاكسي است. تاكسيهاي اين شهر تماما به رنگ زرد بوده و محاسبه نرخ كرايه با استفاده از تاكسي متر انجام مي گيرد. نرخ اوليه تاكسي متر در بدو ورود به وسيله در حدود 2 دلار مي باشد و پس از طي يك مسير 10 كيلومتري در حدود 20 الي 30 دلار با توجه به وضعيت ترافيك مي بايست پرداخت نمود. اين تاكسيها فقط به صورت اختصاصي اقدام به سوار نمودن مسافر مي نمايند.

 

استانبول ۲ فرودگاه بین‌المللی دارد بزرگ‌ترین فرودگاه، فرودگاه بین‌المللی آتاترک در یسیلکوی، ۲۴ کیلومتری مرکز شهر می‌باشد که از طرف و قسمت اروپاییی استفاده می‌شود اما

حمل و نقل عمومی در استانبول

 

حمل و نقل عمومی در استانبول

استانبول ۲ فرودگاه بین‌المللی دارد بزرگ‌ترین فرودگاه، فرودگاه بین‌المللی آتاترک در یسیلکوی، ۲۴ کیلومتری مرکز شهر می‌باشد که از طرف و قسمت اروپاییی استفاده می‌شود اما در حال حاضر درون شهر است، فرودگاه جدید، فرودگاه سابیها جوکین در ۲۰ کیلومتری شرقی از طرف آسیایی و ۴۵ کیلومتری شرقی اروپایی مرکز شهر قرار گرفته است.
حمل و نقل عمومي در اين شهر مبتني بر تاكسي اختصاصي، تاكسيهاي ون اشتراكي، ميني بوس، اتوبوس، تراموا، قطار سبك شهري، قطار كابلي و انواع قايق و كشتي هاي مسافربري مي باشد.


تاكسيهاي اين شهر تماما به رنگ زرد بوده و محاسبه نرخ كرايه با استفاده از تاكسي متر انجام مي گيرد. با اين وجود كرايه تاكسي در اين شهر نسبتا گران مي باشد. نرخ اوليه تاكسي متر در بدو ورود به وسيله در حدود 2 دلار مي باشد و پس از طي يك مسير 10 كيلومتري در حدود 20 الي 30 دلار با توجه به وضعيت ترافيك مي بايست پرداخت نمود. اين تاكسيها فقط به صورت اختصاصي اقدام به سوار نمودن مسافر مي نمايند.


تاكسيهاي ديگر تاكسيهاي ون هستند كه در شهر استانبول به نام "دل موش" ناميده ميشوند آنها نيز زرد رنگ بوده و ظرفيت 10 سرنشين را دارا بوده و به صورت اشتراكي مورد استفاده مسافران قرار مي گيرند. اين تاكسيها در خطوط مشخصي حركت مي نمايند و كرايه آنها ثابت بوده و براي هر نفر در 1.5 لير جديد (در حدود 1 دلار) مي باشد. اين خودروها در طي مسير خود داراي ايستگاه نمي باشند و بنابه در خواست مسافر توقف مي نمايند.



ميني بوسهاي فعال در شهر استانبول داراي ظرفيتي در حدود 15 نفر ميباشند و در مسيرهاي مشخصي حركت مي نمايند. اين خودروها نيز مانند ونها در طي مسير داراي ايستگاه مشخصي نمي باشند و بنا به درخواست مسافران جهت سوار و يا پياده شدن توقف مي نمايند. كرايه ميني بوسها نيز برابر با 1 دلار (1.5 لير جديد) است.


اتوبوسهاي شهر استانبول سرويس نسبتا منظمي را در سطح اين شهر به مسافران عرضه مي نمايند. برخي از اتوبوسهاي اين شهر متعلق به بخش دولتي و برخي ديگر متعلق به بخش خصوصي مي باشند اما كرايه همه اتوبوسها يكسان و برابر با 1 دلار (1.5 لير) است. مسافران جهت پرداخت كرايه يا از بليطهاي الكترونيكي استفاده مي نمايند و يا كرايه را به راننده و يا كمك وي به صورت نقدي پرداخت مي كنند. در صورت پرداخت كرايه به صورت نقدي به راننده مسافران يك كارت الكترونيكي توسط راننده در اختيار مسافر قرار مي گيرد تا آن را در محل مربوطه قرار داده و هزينه بليط كسر گردد.

پوشاک سفر لباس برای مناطق معتدلشلوار جینتی شرت کفش پیاده رویپیراهن گرم پلیوربارانی کلاه جوراب و لباس زیر لباس برای مناطق گرم شلوار پنبه ای راحتلباس سبک تی شرت جوراب مایو و لباس زیر توصیه از به همراه بردن لباس های نایلونی اجتناب کنید. این نوع لباس ها به محض

تجهیزات سفر

پوشاک سفر

لباس برای مناطق معتدل

شلوار جین

تی شرت

کفش پیاده روی

پیراهن گرم

پلیور

بارانی

کلاه

جوراب و لباس زیر

لباس برای مناطق گرم

شلوار پنبه ای راحت

لباس سبک

تی شرت

جوراب

مایو و لباس زیر

توصیه

از به همراه بردن لباس های نایلونی اجتناب کنید. این نوع لباس ها به محض عرق کردن به صورت حمام سونا در می آیند! بهترین نوع پارچه برای سفر، کتانی یا پنبه ای است، مانند پارچه هایی که در جین یا لی به کار می رود.

سفر، کوله پشتی، ساک

کوله پشتی، چمدان یا ساک در سفر

انتخاب صحیح کوله پشتی، چمدان یا ساک از اهمیت به سزایی برخوردار است. اگر سفرتان یکسره است و برای مدتی قصد اقامت در شهر یا کشور دیگری را دارید، به دلیل اسباب زیاد و شاید شکننده، بعضی اوقات انتخاب دیگری چز چمدان نخواهید داشت. بزرگترین ایرادی که می شود به چمدان گرفت وزن زیاد و انعطاف ناپذیر بودن آنست.

ساک های سفر، از سال ها پیش چه از حیث وزن و چه از حیث مدل پیشرفت زیادی کرده اند. زمان ساک های برزنتی و پارچه ای به سر آمده و هم اکنون با استفاده از مشتقات نفتی ساک های خیلی سبک و مجکم به بازار عرضه می شوند. این ساک ها گاه با وزنی معادل 300 گرم بیش از 30 کیلوگرم بار را در خود جای می دهند. قیمت آنها چندین برابر ارزان تر از چمدان است و به علت انعطاف پذیر بودن برای هر نوع سفری مناسب هستند. اگر تصمیم به پیاده روی زیاد یا سفر با اتومبیل دارید، انتخاب دیگری جز کوله پشتی نحواهید داشت؛ ولی اگر زیاد از وسایل نقلیه عمومی استفاده می کنید، یا اینکه در کشورهایی سفر می کنید که "اتوستوپ" در آنها رواج زیادی ندارد، از ساک های سبک سفری استفاده کنید که دارای دسته های بلند بوده و به سادگی روی شانه ها قرار می گیرد و در صورت لزوم بتوان آنها را از روی دو شانه رد کرد و تقریباً به صورت کوله پشتی درآورد.

سفر، کوله پشتی، ساک

چیدن وسایل در ساک یا کوله پشتی

- سعی کنید هیچگونه شیء تیز، برنده یا سفتی در حال حمل با بدن تماس نداشته باشد که به بدن صدمه نرساند.

- آنچه را که در طول روز مورد استفاده قرار نمی گیرد در ته ساک یا کوله پشتی قرار دهید( کیسه خواب، چراغ کوچک آشپزی و غیره).

- یک بارانی سبک و یک لباس گرم را روی ساک و دم دست قرار دهید.

- محل مخصوصی را که به سرعت قابل دسترسی باشد به مدارکتان اختصاص دهید (حتی بهتر است ساک کوچک دیگری را به این امر اختصاص دهید و هیچگاه آن را از خود دور نکنید).

- محل کوچک دیگری را که دستیابی به آن آسان باشد به خوراک سفر اختصاص دهید.

- سبکترین وسایل را ته ساک و سنگین ترین ها را روی ساک قرار دهید. از نتیجه مثبت این عمل تعجب خواهید کرد.

- اگر برایتان ممکن است بعد از دسته بندی کردن وسایلتان (وسایل خواب، خوراکی، لباس، مدارک، جعبه کمک های اولیه... ) هر دسته را در ساک پلاستیکی مجزا قرار دهید. به این ترتیب نه تنها هرگونه وسیله ای را به سرعت پیدا خواهید کرد بلکه مرتب کردن ساکتان چند دقیقه بیشتر وقت نخواهد گرفت.

این قلعه تاریخی در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی فومن در استان گیلان می باشد. محققین ساخت قلعه را به دوره ساسانیان نسبت می دهند...

جاذبه های گردشگری قلعه رودخان

این قلعه تاریخی در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی فومن در استان گیلان می باشد. محققین ساخت قلعه را به دوره ساسانیان نسبت می دهند. قلعه بر فراز ارتفاعات روستای رودخان واقع شده و دیوار آن، ۱۵۰۰ متر طول دارد که در آن، ۶۵ برج و بارو قرار گرفته است. در دوره سلجوقیان قلعه تجدید بنا شده و در دوره اسماعیلیان از آن به عنوان پایگاهی برای مبارزه استفاده می کردند. کتیبه ای بر سر در ورودی قلعه قرار دارد که بر روی آن درج شده، در سال ۹۱۸ تا ۹۲۱ ه.ق، برای سلطان حسام الدین امیردباج بن امیر علاءالدین اسحق تجدید بنا شده است.

کنار قلعه، رودخانه ای به همین نام جاری است. قلعه دو بخش دارد، بخش ارگ که محل زندگی حاکم و حرمسرای او، و بخش دوم قورخانه که محل فعالیت های نظامی و محلی برای زندگی سربازان بوده است. بخش ارگ در قسمت غربی بنا در دو طبقه واقع شده و مصالح به کار رفته در ساخت آن، آجر می باشد. قراول خانه در قسمت شرقی در دو طبقه با نورگیرها و روزنه های متعدد، قرار گرفته است. در این قسمت بخش های دیگری چون، ورودی، زندان، درب اضطراری و حمام قرار دارد. در قسمت ارگ یا شاه نشین قلعه، بخش هایی چون، چشمه، آب انبار، سردخانه و گرمخانه حمام شاه و چند واحد مسکونی که همگی برج و بارو دارند واقع شده است.

۴۰ برج دیده بانی که از اتاق های هشت ضلعی با طاق های گنبدی ساخته شده، دور تا دور قلعه را احاطه کرده اند. در دیوار برج های دیده بانی، روزنه هایی شیب دار جهت ریختن مواد مذاب تعبیه شده و همچنین محل هایی که سربازان در آن تیراندازی کنند. طی سالیان متمادی که این قلعه احداث شده نام هایی چون، قلعه هزار پله، حسامی، سکسار، سگسار و سگسال داشته است

در تالش یا به عبارتی طوالش همه چیز وسوسه‌انگیز است. تالش با وجودی که در غرب استان زیبای گیلان قرار دارد، اما به اندازه قامتش نام و نشانش شناخته نیست. آنچه تاریخ و شواهد گواهی می‌دهند نام شهرستان تالش از قوم تالش برگرفته شده است؛ قومی که از اقوام کادوس برجای مانده است.

تالش؛ زیبای ناشناخته

تالش از سمت غرب به استان اردبیل و از جانب شمال به آستارا می‌رسد. شهرهای پره سر، ماسال، رضوانشهر و هشتپر نیز در شناسنامه منطقه تالش ثبت شده است.

 

روستا که نه، یک تاریخ

راه هر دیار و روستایی را در این منطقه پیش می‌گیرید با دنیایی از شگفتی و قدمت روبه‌رو خواهید شد، چنان که می‌مانی از این همه ابهت، شکوهی که آرام و زیبا، زیر ترنم باران سرنوشت خویش را برای رهگذران روایت می‌کند. روستای «آق اولر» یکی از آن همه است که هم جنگل و رودخانه دارد و هم کلی جاذبه‌های تاریخی. آن‌هنگام که کاوشگران، گورستانی باستانی را در این روستا کشف کردند، اهمیت این منطقه نه دوچندان بلکه صدچندان شد.

تالش؛ زیبای ناشناخته

جالب است بدانید که گورهای این آرامستان تاریخی 3 طبقه است و به صورت دخمه‌ای و سنگچین ساخته شده‌اند. پژوهشگران با به دست آوردن اشیا در این منطقه به این نتیجه رسیده‌اند که ساکنان دور دست آق اولر و مناطق اطراف آن به زندگی پس از مرگ باور داشته‌اند. گورستان حکایت دیرینه و ناگفته‌های بسیار در سینه دارد...

نام شهرستان تالش از قوم تالش برگرفته شده است؛ قومی که از اقوام کادوس برجای مانده است

 

این روستا در گذر زمان مردمان بسیار به خود دیده است که هر کدام نقشی از خود بر جای گذاشته‌اند؛ نقشی برای ماندگاری و ثبت خویش در تاریخ. یکی از این نقش‌ها، کاخ‌های ییلاقی سردار امجد است. خان‌نشین محل استقرار خان و خاندان و نزدیکان، قراول خانه محل استقرار نظامیان و اصطبل کاخ بخش‌های مختلف این مجموعه را تشکیل داده‌اند؛ مجموعه‌ای که در یک مقطع زمانی مرکز قدرت و امارت در منطقه بوده است.

متاسفانه اصطبل این مجموعه در دوران مشروطه به آتش کشیده شده است. کاخ‌های ییلاقی سردار امجد در 2ساختمان جداگانه بنا شده و خان‌نشین آن نیز به صورت 2طبقه است. هنوز یکی از بناهای آن مخروبه مانده، اما بخش دیگری از این بنا تا حدودی تعمیر و مرمت شده است. در حال حاضر از این کاخ به عنوان پایگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استفاده می‌شود.اما علاوه بر گورستان و کاخ می‌توانید در روستای آق اولر از حسینیه و مسجد شیرخان و قبر پیرعلی که مردم آن را شفادهنده می‌دانند، بازدید کنید.

تالش؛ زیبای ناشناخته

 

به غیر از این آثار، مراسم زیبایی در زمان‌های خاصی برگزار می‌شود، سنت‌هایی که قرن‌ها در سینه‌ها ضبط و به دل و جان نوادگان و نسل‌های بعدی منتقل شده‌اند. از میان همه آن‌ها می‌توان به برگزاری مراسمی همچون روز سلطان، دروزه، 45 نوروز، پنجک، مراسم بندآوردن باران وکوبیدن بر ظرف مسی برای جلوگیری از ماه گرفتگی و خورشید گرفتگی اشاره کرد که از مراسم خاص روستاست و همین‌طور یوله چله، قصه چله و سیومو نیز از مراسم شب یلدا است. البته ورزش‌های محلی چون اسب‌سواری، کشتی مردان «قائیش گوتورمک» یا «قائیش چکدی»، بورک قاچدی، خاله خاله و چیلینگ که بسیار مهیج هستند به صورت سنتی برگزار می‌شوند و دیدن‌شان برای هر گردشگری خاطره‌ای فراموش‌نشدنی است.

شما در روستای مریان شاهد بزرگ‌ترین گورستان پیش از تاریخ به مساحت 400 هکتار خواهید بود! این رامستان همچون نمونه قبلی، 3طبقه و سنگچین شده است

 

حالا لطفا اندکی زمان بگذارید و از سمت شمال آق اولر حرکت کنید تا به دهکده «مریان» برسید. می‌پرسید چرا؟ کلی بهانه‌های زیبا وجود دارد؛ درست از جنس طبیعت و تاریخ، از جنس شکوه و... پس لطفا شک نکنید. حتما از رفتن خود پشیمان نخواهید شد. شما در روستای مریان شاهد بزرگ‌ترین گورستان پیش از تاریخ به مساحت 400 هکتار خواهید بود! این آرامستان همچون نمونه قبلی، 3طبقه و سنگچین شده است.

تالش؛ زیبای ناشناخته

معماری و ساخت خانه‌های این روستا کمی متفاوت با دیگر مناطق تالش است دلیل آن هم قرار گرفتن روستا در ناحیه‌ای کوهستانی است. سقف چوبی خانه‌ها، لته‌کوبی است. همچنین برای جلوگیری از نفوذ سرما، درهای ورودی و پنجره‌ها، تا اندازه‌ای کوچک انتخاب شده‌اند. هر چند پیش‌ترها برای ساخت خانه‌ها از مصالح بومی یعنی سنگ، ملات کاهگل و چوب استفاده می‌کردند اما به گفته یکی از اهالی پس از وقوع زلزله در سال 1369، اکنون بیشتر خانه‌ها با استفاده از مصالح جدید مثل سیمان، آجر و تیرآهن ساخته می‌شوند.

یک حمام قدیمی هم از دوره‌های گذشته در مریان باقی‌مانده است که دیدن آن خالی از لطف نخواهد بود. برای تاریخ این بنا 2 احتمال وجود دارد؛ برخی آن را به اواخر دوره صفویه نسبت داده‌اند و دسته‌ای دیگر حمام را متعلق به دوران قاجار می‌دانند. از خشت، ملات، گچ و سنگ به عنوان مصالح در ساخت این بنا استفاده شده است. متاسفانه ردی از پنجه اغیار بر پیکره حمام دیده می‌شود چرا که در بعضی قسمت‌های حمام، آثاری از کاشی‌های تزیینی و نقاشی دیواری به جا مانده بود که تقریبا تمام آنها به سرقت رفته است.

تالش؛ زیبای ناشناخته

زنان مهربان روستا همپای مردان نیک سیرتشان در رونق دادن به سفره و معیشت خانه تلاش می‌کنند. این زنان زیباپوش بیشتر گلیم، جاجیم، شال و جوراب می‌بافند. در مریان هر ساله جشنواره سوارکاری و کشتی ویژه مردان، در مناطق ییلاقی روستا برگزار می‌شود که بسیاری از ساکنان مناطق اطراف به دیدن آن می‌آیند.

شما را که از دیدن جنگل و نشستن بر لب ساحل، غافل نکردیم! شاید آنگاه که گوش به نوای غریبانه نی چوپانان و آوازهای محلی تالشی که در جشن‌های مختلف روستای مریان سر به آسمان می‌گذارند، بسپاری، می‌توان و می‌شود به بسیاری از رازهای سر به مهر دست یافت.

تالش؛ زیبای ناشناخته

 

بقعه شیخ زاهد گیلانی با تمام زیبایی معماری و مسیری پر از جاذبه طبیعت گردی، نشان دیگری از زیبایی‌های گردشگری گیلان است...

آشنایی با بقعه شیخ زاهد گیلانی - گیلان

بقعه شیخ زاهد گیلانی با تمام زیبایی معماری و مسیری پر از جاذبه طبیعت گردی، نشان دیگری از زیبایی‌های گردشگری گیلان است

مسیر زیبایی که در نهایت به گنبد هشت ترک فیروزه‌ای این بقعه تاریخی ختم می‌شود، خود با جاذبه‌هایی شعف انگیز چون مزارع برنج، جنگل و رودخانه احاطه شده است.

عطر برنج در مسیر راه به سمت شرق گیلان گردشگران را به ‌استشمام عمیق‌تر وا می‌دارد، و چه بهتر اگر باران پودری شمال نیز به راه باشد و هر چند که در آفتاب طلایی آن مناظر دیدنی‌تر.

کلبه‌های چوبی با دیوارهای گلین و سقف‌های کلش به سر حکایت از مرز بندی مالکیت شالیزارها دارد.

در دو طرف جاده در سایه سار درختان صنوبر فروشندگان محلی در زیر سایه‌بان‌های پارچه‌ای و آلاچیق‌های چوبی سوغات محلی گیلان چون کدوتنبل، ماهی، گوجه سبز، بادام زمینی و ... را چیده و سیرهای تازه را برای فروش چلیپا کرده‌اند.

پس از این همه زیبایی در انتهای مسیری خاکی که در طرفی از آن خانه‌های مسکونی است و در طرفی دیگر سبزه زار، به روستای شیخانور لاهیجان می‌رسیم.

این بقعه در روستای شیخانور یا شیخانه بر در 4 کیلومتری شرق لاهیجان در دامنه کوه و در میان مزارع سبز چای واقع شده است.

irtravel.com

مدفن شیخ تاج‌الدین ابراهیم ملقب به شیخ زاهد گیلانی از عرفا و دراویش بزرگ و از استادان شیخ صفی‌الدین اردبیلی است.

شیخ زاهد در سال ‪ ۷۱۱‬قمری دار فانی را وداع گفت و بعدها به سال ‪ ۸۹۲‬قمری سلطان حیدر صفوی به سبب خوابی که دیده بود، با معماران و نجارانی که از شهر شیروان با کشتی به گیلان منتقل شده بودند، این بنا را ساخت و جسد شیخ را به آن جا منتقل کرد.

بنای بقعه با دو اتاق مربع و مستطیل شکل در کنار هم قرار گرفته‌اند در کنار اتاق‌ها، در سمت شمال، ایوان طویلی با هفت فیلپا در شرق حرم، ایوانی با شش فیلپا و در حاشیه و قسمت جنوبی همین اتاق نیز ایوان دیگری با شش فیلپا دیده می‌شود.

ازاره دیوارهای ایوان‌ها تا ارتفاع ‪۱۱۵‬سانتی متر با کاشی کاری هفت رنگ عصر قاجار تزیین شده است. طاقچه‌هایی با طاق جناقی در قسمت‌های مختلف ایوان به چشم می‌خورد.

از زیباترین قسمت بنا باید به گنبد هرمی و هشت ترک اشاره کرد که شیب تند آن به دلیل عبور سریع آب باران تهیه شده و سطح حره را با کاشی کاری زرد و آبی، سفید و سیاه، با نقوش سنتی و گل دار پوشانده‌اند. اطراف گنبد و دیگر نقاط بنا را با سفال پوشش داده‌اند.

بقعه شیخ زاهد گیلانی، متعلق به قرن نهم قمری بوده و دارای شماره ثبت ملی ‪ ۸۲۴‬سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور است.

مسیر راه و دیدنی‌های طبیعت گردی آن موید این مطلب است که گیلان تنها به ماسوله، دیلمان و قلعه رودخان خلاصه نمی‌شود.

۲۰ کلبه‌ی سنگی پایین تر از قله قرار دارند که در فصل‌های بهار و تابستان مورد استفاده‌ی اهالی محلی و دام‌ها قرار می‌گیرد. دشت‌های سر سبز و...

سفر به جنگلی که محل عبور فرشته ها است! +عکس

درفک بی‌شک از زیباترین کوهستان‌های ایران و از زیست‌گاه‌های گیاهی و حیوانی مهم کشور است.
قله درفک بام استان گیلان و آتشفشان خاموشی است که بین دو شهرستان رودبار و سیاهکل بر بالای منطقه دیلمان، عمارلو و خرگام قرار دارد.
می‌گویند زلزله سال 1369 بخش‌هایی از این قله را در هم فرو ریخت و بعد از آن هر سال بر شدت فرسایش قله افزوده شده است؛ قله ای که اهالی معتقدند اسرار سالیان سال اقوام گیل و دیلمی‌را در خود نهفته دارد، رازهایی که هنوز در دل غارها و جنگل‌های انبوه سر به مهر باقی مانده اند.
 
 
ارتفاع قله درفک 2700 متر است و از سمت جنوب به کوه‌های منجیل متصل و از مشرق و جنوب شرقی تا کوه‌های پیشکوه و رشته کوه‌های عظیم تخت سلیمان ادامه دارد و تا دره سه هزار تنکابن ادامه می‌یابد.
 
 
درفک بی شک از زیباترین کوهستان‌های ایران و از زیست‌گاه‌های گیاهی و حیوانی مهم کشور است. این کوه در شهرستان رودبار قرار دارد.
 
 
۲۰ کلبه‌ی سنگی پایین تر از قله قرار دارند که در فصل‌های بهار و تابستان مورد استفاده‌ی اهالی محلی و دام‌ها قرار می‌گیرد. دشت‌های سر سبز و کوهپایه‌های جنگلی پوشیده از انبوه درختان چشم هر بیننده ای را نوازش می‌دهد.
 

یک غار یخی به طول ۱۰۰ متر هم در این منطقه وجود دارد که آب شرب هم تامین می‌کند. این غار روی قله قرار دارد و عشایر در داخل كاسه قله با سنگ خانه ساخته اند و از داخل این غار كه بر اثر جمع شدن برف در زمستان تبدیل به یخچال می‌شود یخ بیرون می‌آورند و برای سیراب كردن احشام خود از آن استفاده می‌کنند.
 
 
البته اهالی می‌گویند این غار در تمام سال برف را در خود نگه می‌دارد و به همین دلیل منبع تأمین آب چوپانان منطقه است. دهانه این غار بسیار تنگ است و وارد شدن به آن بدون تجهیزات یخ نوردی شدنی نیست، بنابراین سعی نکنید وارد آن شوید.
 

بهترین زمان برای رفتن به جنگل‌های زیبای درفک البته پاییز است . در پاییز درفک می‌شود در برگ‌های پاییزی غرق شد و شگفت زده از رنگارنگی برگ‌ها در جنگل قدم زد و زیباترین خاطره زندگی خود را رقم زد.
 

چادر زدن در جنگل درفک و سر کردن شب با صدای پارس سگ‌ها و گوسفندان و دیدار با چوپان‌های مهربان محلی و روشن کردن آتشی کوچک می‌شود گوشه ای از زیباترین سفر زندگی تان. مه غلیظ و ابرهایی که که در ارتفاعات به زیر پایتان می‌رسند سفرتان را رویایی تر می‌کنند.
 

برای رفتن به درفک از تهران باید در اتوبان قزوین- رشت، بعد از عبور از رودبار از محلی به نام رستم آباد که در مقابل راهدارخانه رستم‏آباد قرار دارد، به سمت راست تغیر مسیر بدهید. پس از عبور از تنکابن و پل سپید رود ، به سمت روستای شیرکوه حرکت کنید. بعد از حرکت از شیرکوه وارد جنگل‌های زیبای درفک می‌شوید و تا چشمتان کار می‌کند جنگل است و جنگل.
 

راستی کوهنوردان زمان صعود به درفک با تابلویی چوبی مواجه می‌شوند که روی آن نوشته شده است: اینجا محل عبور فرشتگان است، زمین را آلوده نکنید! و بعد روی تابلو جهت فلشی به سوی قله است.

این عمارت از دو بخش تالار رسمی و خصوصی تشکیل شده است. بخش رسمی دارای تالار ستون دار اتاق گنبد دار، صحن رواق دار و دیوار جلو آن می باشد راه دسترسی به این بخش از طریق پلکانهای دوطرفه ای در ضلع شمالی، شرقی و جنوبی صفحه بوده که امروزه

کاخ خسرو در نزدیکی قصر شیرین

 

این عمارت از دو بخش تالار رسمی و خصوصی تشکیل شده است.

بخش رسمی دارای تالار ستون دار اتاق گنبد دار، صحن رواق دار و دیوار جلو آن می باشد راه دسترسی به این بخش از طریق پلکانهای دوطرفه ای در ضلع شمالی، شرقی و جنوبی صفحه بوده که امروزه از بین رفته است .

بخشی خصوصی نیز شامل خانه هایی است که در مرکز عمارت قرار دارد.

اگر چه برخی باستان شناسان این عمارت را بنایی تشریفاتی از دوره عباسی میدانند ولی تمامی جغرافیا نویسان ایران وعرب و به تبع آن پژوهشگران دنیا این بنا را کاخی از زمان خسرو پرویز می دانند که در فاصله های سالهای590تا 628 میلادی حکومت می کرده است.

وجه تسمیه شهر قصرشیرین بواسطه همین قصر است که خسرو پرویزبرای همسرش شیرین ساخت، این شهردر 180 کیلومتری غرب کرمانشاه و در نزدیکی مرز عراق قرار دارد.

محوطه تاریخی طاق بستان، در دامنه کوهی به همین نام و در کنار چشمه ای در شمال شرقی حاشیه شهر کرمانشاه قرار دارد. در این محوطه، آثاری از دوره ساسانی شامل سنگ نگاره اردشیر دوم و دو ایوان سنگی به نام های ایوان کوچک و بزرگ وجود دارد. ایوان کوچک

طاق بستان

 

محوطه تاریخی طاق بستان، در دامنه کوهی به همین نام و در کنار چشمه ای در شمال شرقی حاشیه شهر کرمانشاه قرار دارد. در این محوطه، آثاری از دوره ساسانی شامل سنگ نگاره اردشیر دوم و دو ایوان سنگی به نام های ایوان کوچک و بزرگ وجود دارد. ایوان کوچک در سمت چپ سنگ نگاره اردشیر دوم و ایوان بزرگ در سمت چپ ایوان کوچک دیده می شود.

سیاحان، مورخین وجغرافی نویسان دوره اسلامی ضمن توصیف سنگ نگاره های طاق بستان، از این محوطه با نام های متفاوتی یاد کرده اند. ابن فقیه و ابن رسته این مکان را «شبدیز» و یاقوت حموی آن را «قصر شیرین» نامیده است. همچنین حمدالله مستوفی آن را «طاق بسطام» و عده ای دیگر آن را «طاق بهستون»، «طاق بیستون» و «تخت بستان» نامیده اند. اهای محل نیز این محوطه را با نام «طاق وسان» و «طاق بسان» می شناسند؛ زیرا «سان» در لفظ محلی به معنی سنگ است و «طاق وسان» یعنی طاقی که در سنگ کنده شده است. امروزه نیز د راکثر محافل ایران شناسی، از این مکان با نام «طاق بستان» یاد می شود. سنگ نگاره های این محوطه عبارتند از:

ادامه مطلب

تعداد صفحات : 68